Metaanaliza 22 wcześniejszych badań obejmujących 29 randomizowanych kontrolowanych eksperymentów, przeprowadzona przez naukowców z Southeast University i Xizang Minzu University w Chinach potwierdza, że Glukoza i lipidy to kluczowe dla organizmu składniki odżywcze, które . Nowoczesne diety często idą jednak zbyt daleko, zwiększając ryzyko związanych z nimi problemów zdrowotnych, podobnie zresztą jak szereg innych wyborów związanych ze stylem życia, od spożycia alkoholu po aktywność fizyczną.
U zdrowych osób metabolizm glukozy i lipidów jest precyzyjnie regulowany. Zaburzenia metabolizmu glukozy i lipidów mogą prowadzić do szeregu chorób przewlekłych, w tym miażdżycy, cukrzycy i stłuszczenia wątroby Czosnek w diecie czyni cuda
Jak się jednak okazuje,
A mowa o czosnku, który od dawna kojarzy się ze zdrowiem, a po nowej analizie wcześniejszych badań ostatecznie powiązano go z regulacją lipidów i poziomem glukozy. Stwierdzono, że , co stanowiło wskaźnik lepszej długoterminowej kontroli glikemii, więcej tak zwanego „dobrego” cholesterolu w postaci lipoprotein o dużej gęstości (HDL), mniej tak zwanego „złego” cholesterolu lub lipoprotein o małej gęstości (LDL) i ogólne obniżenie poziomu cholesterolu.
Skąd bierze się skuteczność czosnku? Dane nie są wystarczająco kompleksowe, aby wykazać bezpośrednią przyczynę i skutek, ale zdecydowanie sugerują, że ta p . Naukowcy uważają jednak, że różne aktywne składniki czosnku pomagają na różne sposoby, w tym poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego – rodzaju zużycia komórek, które może prowadzić do takich problemów, jak choroby układu krążenia.
Czosnek zawiera również Jest więc prawdopodobne, że kombinacja tych efektów powoduje takie efekty. Warto też odnotować, że testy uwzględnione w metanalizie trwały od trzech tygodni do roku i obejmowały badania z użyciem kilku różnych postaci czosnku:
- wszystkie były tak samo skuteczne.