Polski miód i jabłka zdobywają międzynarodową popularność. Dominujemy w globalnych rankingach.

„`html

Najlepsze jabłka na świecie według Taste Atlas

Serwis Taste Atlas to portal poświęcony tradycjom kulinarnym z całego świata oraz doceniający jakość produktów spożywczych. W mediach społecznościowych tego serwisu regularnie pojawiają się raporty, w tym także rankingi. W jednym z najnowszych zestawień na temat jabłek, pierwsze miejsce zajęła grecka Mila z oceną 4,5 na 5.

Jabłka z Polski w czołówce

Polska także pojawiła się w zestawieniu dzięki jabłkom z Mazowsza i Małopolski. Jabłka grójeckie zostały wyróżnione za swoją wyższą niż przeciętnie kwasowość, wyjątkową wielkość oraz kolor. Z kolei jabłka łąckie charakteryzują się rumianym kolorem i aromatycznością, a także szczególną kwaśnością.

Międzynarodowa różnorodność

Oprócz Polski, w pierwszej dziesiątce znalazły się także jabłka z Grecji, Australii, Portugalii, USA, Kolumbii i Japonii. Warto zauważyć, że jedynie Portugalia, oprócz Polski, ma w rankingu dwa produkty.

Ranking najlepszych miodów

W listopadowym zestawieniu Taste Atlas poświęconym miodom, pierwsze miejsce zajął miód z francuskiej Prowansji. Na podium znalazły się także miody z Portugalii i Grecji.

Polskie miody w czołówce

Wysoko ocenione zostały również polskie miody. Miód drahimski z powiatu drawskiego znalazł się na szóstym miejscu, a tuż za nim uplasował się miód kurpiowski z Mazowsza. Znaleźliśmy także podkarpacki miód spadziowy, który zajął 8. miejsce w rankingu.

Globalni zwycięzcy

Oprócz lokalnych produktów, zestawienie miodów uzupełniają produkty z Portugalii, Nowej Zelandii i Grecji.

„`