Emmanuel Macron nominuje Michel Barniera na stanowisko premiera. Kim jest ten polityk? "To persona, która odniosła porażkę i nie zrealizowała żadnego sukcesu"

Weteran konserwatystów był ostatnim nazwiskiem, które pojawiło się w burzliwych negocjacjach w tym tygodniu. Były premier Bernard Cazeneuve, czołowy urzędnik państwowy Thierry Beaudet i konserwatywny polityk wagi ciężkiej Xavier Bertrand byli przez krótki czas wymieniani jako kandydaci na to stanowisko, jednak zostali odsunięci na bok.

Barnier był czterokrotnie ministrem w rządzie i dwukrotnie komisarzem europejskim, zanim został szefem grupy zadaniowej ds. brexitu w 2016 r. Zgodnie z doniesieniami Playbook Paris, Barnier pojawił się w Pałacu Elizejskim pod koniec środy, według trzech osób posiadających wiedzę na temat rozmów, którym zapewniono anonimowość.

„Nominacja ta nastąpiła po bezprecedensowym cyklu konsultacji, a mając na uwadze swój konstytucyjny obowiązek, prezydent upewnił się, że premier i jego rząd będą mieli możliwie najbardziej stabilne warunki” — przekazał Pałac Elizejski w pisemnym oświadczeniu.

Lepiej znany w Brukseli niż we własnym kraju

Nominacja Barniera , który jest znaną postacią w Brukseli, ale mniej znaną w kraju, to zakończenie prawie dwumiesięcznych poszukiwań. Paraliżowały one rząd od czasu letnich przedterminowych wyborów, które zakończyły się zawieszeniem parlamentu . Od lipca Francją kieruje rząd tymczasowy.

Barnier wydaje się spełniać wszystkie oczekiwania Macrona . Jako konserwatysta zyskałby poparcie prawicowej partii Les Republicains, ale w wieku 73 lat nie rywalizowałby z młodszymi sojusznikami o ambicjach prezydenckich. Co najważniejsze, skrajnie prawicowy Wiec Narodowy może wstrzymać się od głosowania na niego, przynajmniej w perspektywie krótkoterminowej. To dałoby Barnierowi pewne pole manewru, ale także sprawiłoby, że partia Marine Le Pen miałaby możliwość decydowania o szefie przyszłego rządu.

1. „Skamielina”

W czwartek skrajnie prawicowy prawodawca Jean-Philippe Tanguy potępił Barniera jako „skamielinę, która została skamieniała przez politykę”. Powiedział też, że Barnier „nie osiągnał nic poza porażką, nawet na scenie UE”. Tanguy powstrzymał się jednak od stwierdzenia, że jego partia automatycznie poprze wniosek o wotum nieufności wobec niego.

Barnier, który był kandydatem w prawyborach na konserwatywnego kandydata na prezydenta w 2021 r., jest również postrzegany jako osoba o poglądach na politykę wewnętrzną, które są bardziej zgodne ze skrajną prawicą . Były komisarz europejski w przeszłości wzywał do wprowadzenia moratorium na imigrację. Wywołał burzę medialną, gdy powiedział, że Francja powinna odzyskać „suwerenność prawną” i nie podlegać wyrokom Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej i Europejskiego Trybunału Praw Człowieka.

1. Polityka parlamentarna

Były negocjator w sprawie brexitu wyłonił się w czwartek jako faworyt, gdy rozmowy zbliżały się do porozumienia w tym tygodniu między prezydentem Francji a konserwatywnymi przywódcami w sprawie mianowania prawicowego premiera.

Konserwatyści, na czele z liderem grupy parlamentarnej Laurentem Wauquiezem, chcieli zachować dystans wobec Macrona, ale złagodzili go we wtorek podczas rozmów z prezydentem. Zaskakująca sugestia byłego premiera Francji. Emmanuel Macron może nie dotrwać do końca kadencji Partia Les Republicains Wauquieza przeszła od radykalnego manifestu w stylu „albo nasz pakt parlamentarny, albo nic” do bardziej pojednawczego podejścia.

Ważne informacje na temat sytuacji politycznej

Chce osiągnąć „porozumienie w sprawie rozmów z [centrystami]”, przekazał Playbook Paris ważny urzędnik z koalicji Macrona. Ponieważ rozmowy z lewicą utknęły w martwym punkcie, Macron potrzebuje milczącego poparcia skrajnej prawicy, ponieważ centrystom i konserwatystom brakuje zdecydowanej większości w Zgromadzeniu Narodowym. We wtorek Le Pen określiła swoje warunki wstrzymania się od głosowania nad wotum nieufności. To „szacunek” dla działaczy Zgromadzenia Narodowego, proporcjonalna reprezentacja w Zgromadzeniu Narodowym, twarde stanowisko w sprawie imigracji i braku bezpieczeństwa oraz wsparcie dla klas pracujących w budżecie.

1. Rewolucja Marine Le Pen. Ujawniamy plany skrajnie prawicowej liderki.

Tak ma wyglądać Europa w przyszłości Wściekłość lewicy Lewicowy Nowy Front Ludowy , który zdobył najwięcej mandatów w letnim głosowaniu, ale nie uzyskał absolutnej większości, jest wściekły z powodu nominacji Barniera. Członkowie lewicowej koalicji wielokrotnie oskarżali Macrona o podważanie woli wyborców i ignorowanie wyników wyborów, które zdecydował się rozpisać.

W ostatnich dniach wydawało się jednak, że Macron szuka prawicowego premiera, który chroniłby jego kontrowersyjną reformę emerytalną, którą lewica obiecała zlikwidować, gdyby doszła do władzy. Szef Partii Socjalistycznej Olivier Faure stwierdził, że decyzja Macrona o nominowaniu premiera, którego partia zajęła czwarte miejsce w wyborach, jest „zaprzeczeniem demokracji” w poście na X. „Wchodzimy w kryzys reżimu” — skomentował Faure. Macron w lipcu odmówił mianowania kandydatki sojuszu na premiera , 37-letniej urzędniczki państwowej Lucie Castets , argumentując, że nie jest ona w stanie stabilnie rządzić.